Київська русь кросворд скачать

Київська русь кросворд

Урок 12. Узагальнення за темою : «Київська Русь наприкінці Х — у першій половині ХІ ст.»
1. Відновіть хронологічну послідовність подій. а) Хрещення Київської Русі; б) убивство Аскольда і Діра; в) перша писемна згадка про Україну; г) загибель великого київського князя Ігоря; д) розгром хозар князем Святославом; е) розгром печенігів Ярославом Мудрим; ж) укладення зведення «Руська Правда» Ярославом Мудрим; з) убивство Бориса і Гліба. Відповідь: б — г — д — а — з — ж — г. 2. Співвіднесіть дати і події. Відповідь: 1 г; 2 а; 3 б; 4 в.

3. Співвіднесіть наведені імена князів з фактами їхньої біографії. Відповідь: 1 б, в; 2 а, г, д. 4. Вирішуємо кросворди. (Пропонуються 3 варіанти) Кросворд 1. 1) Перший князь Київської русі з династії рюриковичів. (Олег)

2) Назва грошей, які карбував Володимир Мономах. (Гривня) 3) Ім’я князя, якого називали «тестем Європи». (Ярослав) 4) Ім’я князя, який Русь охрестив. (Володимир) 5) Родоначальник династії Рюриковичів. (Рюрик) 6) Державне утворення полян з центром у Києві. (Куявія) 7) Старший син Святослава. (Ярополк) 8) «Мати міст руських». (Київ)

9) Земельна власність, якою можна було вільно розпоряджатись. (Вотчина) 10) Один із двох братів, що княжили в Києві до приходу князя Олега. (Аскольд) 11) Його брат. (Дір) 12) Тимчасовий правитель держави замість монарха. (Регент) 13) Слов’янські племена, які мешкали у межиріччі Дністра і Прута. (Тиверці) 14) Перший митрополит-русич у Київській Русі. (Іларіон) 15) Автор літопису «Повість минулих літ». (Нестор) 16) «_правда» — перша збірка законів. (Руська)

17) Річка, на якій Ярослав остаточно переміг свого брата Святополка. Кросворд 2. 2) Річка, в яку за наказом Володимира вкинули Перуна. (Дніпро) 4) Річка, на якій у 993 році Володимир бився з печенігами. (Трубіж) 5) Місто, де відбувся збройний виступ проти Володимира. (Суздаль) 8) Неслов’янське плем’я, яке увійшло до складу Київської Русі за часів Володимира. (Чудь) 9) Віра в багатьох богів. (Язичництво) 10) Річка, на якій за наказом Володимира були побудовані укріплені городи. (Стугна)

12) Руський богатир, який брав участь у битві на річці Трубіж. (Кирило) 13) Дочка Візантійського імператора, з якою одружився Володимир. (Анна) 14) Народ прозвав Володимира_Сонечко. (Красне) I) Укріплення, що були споруджені Володимиром для захисту від набігів степовиків, —_вали. (Змієві) 3) Віра, яку прийняв Володимир, а за його наказом і вся русь. (Християнство) 6) Церква, побудована Володимиром на честь Пресвятої Богородиці. 7) Тисяцький, який силою змушував хрестити новгородців. (Путята)

II) Син Володимира, в майбутньому великий князь Київської русі. (Ярослав) Кросворд 3. 2) Сестра Ярослава Мудрого, яка стала дружиною польського короля. (Доброніга) 6) землі, де княжив брат Ярослава Мудрого Мстислав. (Тмуторакань) 7) Брат Ярослава Мудрого, який загинув від руки Святополка. (Борис)

8) Автор «Повісті минулих літ». (Нестор) 9) Перший на Київській русі митрополит з русичів. (Іларіон) 11) Дочка Ярослава Мудрого, яка стала дружиною французького короля Генріха І. (Анна) 12) Місто, територія якого за правління Ярослава зросла в сім разів. (Київ) 13) Навчальний заклад, який відкрив на русі Ярослав Мудрий. (Школа) 3) Брат Ярослава Мудрого, який княжив у Чернігові. (Мстислав) 4) Прізвисько, яке отримав брат Ярослав Мудрого Святополк. (Окаянний)

5) Онук Ярослава Мудрого та візантійського імператора — Володимир __ . (Мономах) 10) Перша збірка законів «_правда». (Руська)

Скачать:

  • Київська русь кросворд

    • Київська русь кросворд

Похожие материалы: